Archive from January, 2019

U KLADOVU I BRZOJ PALANCI ISPORUKA TOPLOTNE ENERGIJE REDOVNA

Jan 31, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

Od početka grejne sezone  za proteklih 108  dana,  za grejanje
stanova, ustanova i preduzeća u gradskoj toplani “Centar” u Kladovu utrošeno je 910 tona mazuta, dok je za rad postrojena na čvrsto gorivo u naselju Pemci i u Brzoj Palanci  potrošeno 476 tona kolubarskog uglja. Na zalihama trenutno ima 155 tona mazuta i 274 tone uglja, a rezerve se redovno obnavljaju, kazao je za naš program Dragan Vujović direktor JP “Jedinstvo”.Toplovodnom mrežom dugom oko osam kilometara ” Jedinstvo” greje blizu 140.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora. Sistem grejanja  u toplanama u Kladovu i u Brzoj Palanci finkcioniše redovno, a grejni dan traje od 5 do 21 sat.

REVITALIZACIJA BRODSKE PREVODNICE U HE “ĐERDAP 1” OD SEPTEMBRA

Jan 31, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

U Vladi Republike Srbije sa konzorcijumom izvođača radova koje predvodi nemačka kompanija „DSD Noel“potpisan je  Ugovor o rekonstrukciji brodske prevodnice na srpskoj strani hidroenergetskog i   plovidbenog sistema “Đerdap 1“ kod Kladova. Reč je o radovima vrednim 27 miliona evra od čega će 40 odsto troškova finansirati Evropska komisija. Predviđeno je da nakon potpisivanja ugovora, izvođač krene sa izradom preostale tehničke dokumentacije da bi u septembru počeli radovi koji će trajati oko godinu dana. Kroz brodsku prevodnicu na srpskoj strani HE ” Đerdap 1″ od 1970. godine  do  je sada prošlo je oko 400.000 plovila na osnovu kapaciteta od oko 6.300 plovila godišnje. Rekonstrukcija koju će u okviru konzorcijuma raditi i dve srpske firme, Feromont i Elektromontaža omogućiće povećanje kapaciteta prevođenja na 10.000 plovila godišnje, što je važno za rast trgovine, turizma i ekonomije Srbije. U našoj najvećoj hidrocentrali u toku je peta faza revitalizacije koja podrazumeva obnovu hidroagregata A-2,plan je da se kompleksan posao završi u oktobru ove godine, kada bi zaustavljanjem hidroagrata A-3 trebalo da počne poslednja šesta faza modernizacije. Rok za završetak složenog  posla je novembar 2020. godine predviđeno je u dopuni 10 Ugovora o revitalizaciji .

ODRŽANA PRVA SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA U KLADOVU

Jan 28, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

Na prvoj sednici Opštinskog veća u Kladovu, predsedavao je Saša Nikolić predsednik te podunavske opštine , jednoglasno je usvojena Odluka o izmeni budžeta opštine Kladovo za 2019. godinu. Reč je o preraspodeli sredstava  u okviru iste pozicije u tabeli  Planirani kapitalni izdaci budžetskih korisnika za 2018., 2019. i 2020. godini u kojoj se iznos  za rekonstrukciju platoa kod Doma omladine u Kladovu smanjuje sa 20, na 15 miliona dinara. U postojećoj tabeli dodaje se novi redni broj  sa opisom Izgradnja platoa za potrebe  medjunarodnog putničkog pristaništa “Kladovo” u iznosu od 5 miliona dinara. Članovi Opštinskog veća podržali su predlog Odluke o imenovanju Ljubiše Stojkovića diplomiranog ekonomiste za direktora Kladovskog Centra za socijalni rad.Nakon sprovednog postupka  za predlog Odluke saglasnost je dalo i Ministarstvo za rad zapošljavanje i socijanu politiku kazao je Saša Nikolić predsednik opštine Kladovo. Na sednici veća usvojena su i Rešenja o imenovanju komisije za sprovođenje postupka za dodelu sredstava iz budžeta opštine Kladovo u 2019. godini za podsticanje programa i projekata  od javnog interesa koje realizuju udruženja građana, kao i o imenovanju članova Komisije za učeće u raspodeli sredstava iz opštinskog budžeta u 2019. godini u finansiranju ili sufinansiranju potreba i interesa građana u oblasti sporta. Jednoglasnu podršku većnika  dobio je i Plan javnih nabavki za 2019. godinu.

SVETOSAVSKE AKADEMIJE U OPŠTINI KLADOVO

Jan 28, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

U  Osnovnim i srednjoj školi u Kladovu obeležen je Savindan, školska slava. Tematski program na Dan Svetog Save velikog srpskog prosvetitelja i utemeljivača obrazovanja, i prvog srpskog arhiepiskopa osim u gradskoj osnovnoj školi “Vuk Karadžić”  održan  je u matičnim osnovnim školama  i izdvojenim odeljenima u naseljima Korbovo, Brza Palanke, Podvrška i Tekija…

U JANUARSKOJ AKCIJI PRIKUPLJENO 38 JEDINICA KRVI

Jan 26, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

U januarskoj akciji dobrovoljnog davanja krvi Crvenog krsta Kladovo i Zavoda za transfuziju krvi iz Niša  prikupljeno je 38  jedinice dragocene tečnosti. U zimskoj akciji krv su dale i tri žene, ali i dvoje Kladovljana koji su prvi put ispružili ruku pet minuta  za nečiji ceo život. Transfuzija i davanje krvi u Kladovu se sprovode po novim pravilima, akcije se  unapred planiraju i organizuju prema kalendaru, jer je to jedna od novina koja je sadržana u  novom Zakonu o transfuziji. Mesečne akcije dobrovoljnog davanja krvi su važne jer se gradska bolnica u Kladovu  dragocenom tečnošću snabdeva iz Niša.Naredna akcija biće 21.februara.

PROHODNI DRŽAVNI PUTEVI PRVOG I DRUGOG REDA U OPŠTINI KLADOVO

Jan 26, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

Svi državni putevi prvog i drugog reda u opštini Kladovo su prohodni, ali je uprkos tome zbog loših vremenskih uslova  potreban  dodatni oprez,kazao je za naš program Saša Nikolić predsednik opštine Kladovo.On je podsetio da je zbog velike količine snežnih padavina na pojedinim deonicama u brdsko- planinskim predelima saobraćaj u prekidu usled vetra koji stvara snežne nanose.Na osnovu informacija Opštinskog štaba za vanredne situacije u toku dana očišćene su ulice u naseljima Gornjeg i Donjeg Ključa,u naseljima brzopalanačkog područja, dok su u brdsko-planinskom delu opštine lokalne  puteve čistile 3 radne mašine. Zbog prekida na dalekovodima iz pravca Mihajlovca i Kladova, od sinoć su bez napona  naselja u brzopalanačkom delu opštine. Ekipe u na terenu, radi se na osposobljavanju dalekovoda i otklanjanje kvara se očekuje. Bez napona je i TS Propazešće, dok su potrošači u zaseoku Golo brdo struju dobili tokom dana.Ostali potrošači imaju uredno snabdevanje el.energijom.Snabdevanja meštana toplotnom energijom i vodom za piće je redovno,navodi se u vanrednom saopštenju.

ODRŽANA JANUARSKA AKCIJA DAVANJA KRVI

Jan 24, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi Crvenog
krsta Kladovo i Zavoda za transfuziju krvi iz Niša, naišla je na
interesovanje naših sugrađana. Kladovljani su položili još jedan ispit
iz humanosti, a prednjačili su oni  koji su  odavno navikli da ruku
ispruže pet minuta za nečiji ceo život…

SNEG ČUVA USEVE U KLJUČU

Jan 24, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

 

 

 

 

 

 

 

 

Pšenici i ostalim ozimim strnim žitima u Kladovskom kraju, koji su u različitim fazama razvoja,  sneg je  dobro došao, kao toplotni
izolator, ali i da se popravi stanje vlage u zemljištu, posle suše,
smatra struka . Zbog dugotrajne suše prošle jeseni, u Ključu  je
pšenicom i ostalim ozimim kulturama , zasejano oko 6250 hektara
oranica ili blizu 70  odsto planiranih površina. Ratari kažu da je
setva kasnila tako da su usevi na većini površina  tek u fazi klijanja i
nicanja. Sneg će dobro doći i tek poniklim žitima, jer popravlja
stanje vlage koja je neophodna, smatraju stručnjaci. Oni  podsećaju i
da je optimalan rok za prvu prihranu useva oko druge polovine
februara, a nakon petnaestak dana treba ponovo prihraniti biljake i to mineralnim đubrivom “kan” ili “urea”.

PODRŠKA ZAPOŠLJAVANJU KROZ MERE AKTIVNE POLITIKE

Jan 23, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

U budžetu opštine Kladovo za 2019. godinu  za dva programa  mera
aktivne politike zapošljavanja  opredeljeno je 7 miliona dinara.
Program  Stručna praksa  za stručno osposobljavnje mladih  za samostalan rad u struci bez zasnivanja radnog odnosa biće finansiran sa dva miliona dinara, dok je u okviru  programa zapošljavanja nezaposlenih  lica iz kategorije teže zapošljivih,  koja su starija od 50 godina opredeljeno dodatnih 5 miliona dinara. U  2018. godini Lokalni savet za zapošljavanje  uz tehničku podršku Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Bor  kroz te mere aktivne politike zapošljavanja  obezbedio je radno angažovanje za 33 lica sa evidencije
Ispostave u Kladovu kod 25 poslodavaca .

AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI U ČETVRTAK

Jan 23, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

Redovna mesečna  akcija dobrovoljnog davanja krvi u Kladovu biće održana u četvrtak 24. januara  od 9 i 30  do 14 sati i 30 minuta u
prostorijama Doma omladine. Transfuzija i davanje krvi u Kladovu se sprovode po novim pravilima,  akcije se unapred planiraju i organizuju prema kalendaru, jer je to jedna od novina novog Zakona o transfuziji. Po tom modelu u 2018. godini  održano je osam mesečnih akcije u kojima je prikupljeno 245 jedinica krvi.