Archive from December, 2011

POMOZIMO JOVANI

Dec 28, 2011 by     1 komentar     Kategorija: Aktuelno

Ljudi dobre volje iz kladovskog kraja pokrenuli su akciju za prikupljanje novčanih sredstava za lečenje dvogodišnje Jovane Gvozdenović. Devojčici iz Davidovca još nije dijagnostikovana bolest, jer za ispitivanje ne postoje uslovi na Institutima u Srbiji. Jovana ne hoda, ne sedi, ne govori, ima oštećen vid i sluh, problem sa disanjem i gutanjem, hrani se i konzumira lekove na NG sondu od trećeg meseca života. Univerzitetska bolnica u Erlengenu u Nemačkoj spremna je da istraži uzroke bolesti, a za to je porodici Gvozdenović potrebna novčana pomoć.

 

Broj žiro računa na koji možete uplatiti novac, kako bismo skupa pomogli Jovani je:

Banca Intesa 160-254-90, poziv na broj: 54-102-0002931/5

Primalac: Jovana Gvozdenović

Svrha: pomoć Jovani

NEMANJA PONOS KLADOVA

Dec 24, 2011 by     Nema komentara    Kategorija: Sport

Kladovljanin Nemanja Krstić doneo je u rodni grad srebrnu medalju sa juniorskog košarkaškog evropskog prvenstva u Poljskoj. Malo je nedostajalo da odličije bude drugačijeg sjaja, ali su španci u finalu bili spretniji i srećniji (65:71) i to je presudilo čije vitrine krasi zlato. Za nešto manje od mesec dana Krstić je na Svetskom i Evropskom šampionatu sa dve generacije juniora osvojio dva srebra koja po ocenama stručnjaka imaju zlatni sjaj. Na put do košarkaških visina Nemanja je iz Kladova krenuo sa 12 godina, dobre igre u Knjaževcu nisu ostale nezapažene pa je usledio poziv ekipe “Hemofarm Štada” (Vršac) čije boje će braniti u seniorskoj konkurenciji. Svaki dolazak u posetu roditeljima perspektivni košarkaš koristi da obiđe i Televiziju Kladovo. To je poštovanje medija ali i odlika vrhunskih sportista. U svojim vitrinama Krstić osim 2 srebrne ima bronzanu medalju sa kadetskog EP i srebro sa Svetskog prvenstva srednjih škola. On uvek i na svakom mestu ponosno ističe sredinu iz koje potiče i zato je ponos sportskog Kladova.

SABOR NARODNOG STVARALAŠTVA

Dec 24, 2011 by     Nema komentara    Kategorija: Kultura

Kladovo je i ovog jula domaćin etno festivala, tradicionalnog sabora narodnog stvaralaštva. Učesnici priredbe, koja promoviše duhuvno i kulturno bogatstvo Srbije predstavili su etno nasleđe i umeće izrade predmeta koji su nastali u domaćoj radinosti. Vešte ruke majstora, tkalja, vezilja i samoukih zanatlija posetioce su ponovo uverile sa koliko se ljubavi u našem narodu čuva baština predaka. Dve festivalske večeri oprelemenili su nastupi kulturno umetničkih društava, estradnih zvezda Jelene Tomašević, Slavice Ćukteraš, Crvene Jabuke i Yu grupe. Kladovljani su i u 6. izdanju deo manifestacije na kojoj se sa mnogo ljubavi čuva neprocenjivo blago i autentičnost narodnog nasleđa.

SUVA REKA

Dec 24, 2011 by     Nema komentara    Kategorija: Politika

Zbog nezapamćeno niskog vodostaja Dunava i slabe hidrologije u Ðerdapskoj akumulaciji, agregati u HE “Ðerdap 1” proizveli su u septembru samo 231 miliona 364 hiljade kilovat-časova  električne energije.

Time je mesečno izvršenje realizovano sa 76 procenata s obzirom da je projektovani plan za septembar iznosio 304 miliona kilovat-sati struje.

Za devet meseci hidrocentrala kod Kladova isporučila je EPS-u 3 milijarde 956 miliona 722 hiljade kilovat-časova struje. To je 86 odsto od projektovanog plana za ovaj period na godišnjem nivou. Svake sekunde do pet turbina dotiče oko 2700 kubika vode, što je dovoljno za dnevnu proizvodnju od 8,5 miliona kilovata struje.

ODLIKOVANJE ZA NOVE VEZE SRBIJE I FRANCUSKE

Dec 24, 2011 by     Nema komentara    Kategorija: Ekonomija

Profesoru Srđanu Adamoviću ambasador Francuske u Beogradu, Gzavije Denijo, uručio je Orden Akademske Palme u rangu viteza za doprinos širenju znanja i jačanju veza između Srbije i Francuske. Ovo odlikovanje, sa dva veka dugom tradicijom, dodeljuje se istaknutim francuskim i stranim ličnostima koje kroz svoje akademsko i profesionalno angažovanje doprinose jačanju ugleda Francuske u svetu. Profesor Adamović kao lektor za srpski jezik u Strazburu uspostavio je izuzetnu saradnju sa departmanom Vandeja koji je gradu Kladovu poklonio pokretn u biblioteku- Bibliobus, sa 1000 knjiga na francuskom jeziku. Osnivač je udruženja Alijansa Srbija-Francuska, oko sebe okuplja mlade frankofone entuzijaste sa namerom da se razviju kursevi francuskog jezika i programa kulture. Frankofoni Centar u Kladovu postao je mesto susreta i razmene i jedinstven je po uspežnosti u ovoj oblasti u Srbiji.