Browsing"Aktuelno"

U SUBOTU PLIVANJE ZA ČASNI KRST NA DUNAVU

Jan 18, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

Tradicionalno 19. Bogojavljensko plivanje na Dunavu za Časni krst održaće se u subotu u 12 sati. Litija polazi u 11 sati i 30 minuta ispred Hrama Sveti Đorđe i kreće ka Dunavskom keju, a nakon toga sa palube broda “Đerdap 2” odvažni plivači će da skoče u Dunav. Prijave
učesnika su u crkvi Sveti Đorđe”. da bi nastupili na viteškom
nadmetanju učesnici moraju imati  odobrenje lekara da mogu učestvovati u trdicionalnoj manifestaciji. Pokrovitelj Bogojavljenske trke je opština Kladovo, a sponzor zlatara “Auro”.

TOO KLADOVO NA 41.MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA U BEOGRADU

Jan 18, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

Na tradicionalnom 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu  od 21. do 24. februara turističke potencijale našeg kraja predstaviće
Turistička organizacija opštine Kladovo. Posetici će na zajedničkom štandu turističkih poslenika iz Golupca, Donjeg Milanovca, Negotina i Kladova moći da saznaju šta
im se to nudi u atraktivnom sektoru Donjeg Podunavlja. Organizatori jedne od najuspešnijih turističkih  manifestacija u zemlji i u regionu očekuju učešće oko 1100 izlagača iz 50 država sveta. Cena ulaznice je 400 dinara za pojedinačne odnosno 200 dinara za grupne posete, najavili su domaćini

U PONEDELJAK KONSTITUTIVNA SEDNICA SO KLADOVO

Jan 18, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

Za ponedeljak u 11 sati zakazana je konstitutivna sednicu novog saziva SO Kladovo. Osim izbora verifikacione komisije i Izveštaja izborne komisije o rezultatima glasanja za odbornike SO Kladovo,  na Dnevnom redu je i potvrdjivanje mandata odbornika nakon čega će biti izabran predsednik Skupštine, njegov zamenik i postavljen sekretar. Očekuje se da novi saziv lokalnog parlamenta izabere predsednika opštine Kladovo, njegovog zamenika i sedam  članova Opštinskog veća. Na lokalnim izborima  16. decembra 2018. godine lista SNS “Aleksandar Vučić-Zato što volimo Kladovo” zabeležila je ubedljivu pobedu jer je  osvojila 18 od ukupno 28 mandata. Listi SPS-JS  pripalo je devet, a PUPS-u jedan mandat. Sednica je u kongresnoj sali upravne zgrade hidroelektrane “Đerdap”.

UKINUTA NAKNADA ZA “PARKIRANJE” KOŠNICA

Jan 16, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

Ova godina je prva u kojoj pčelari u Srbiji neće morati da plaćaju
naknadu za “parkiranje” svojih košnica s obzirom da je na snazi novi Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara. Iako je Zakonom o stočarstvu zabranjena naplata “pašarine” za pčele, godinama unazad nacionalni parkovi su naplaćivali vlasnicima košnica takozvanu. naknadu za stajalište, ali je ta praksa nedavno zaustavljena donošenjem pomenutog zakona. U našoj zemlji se godišnje proizvede od 6 hiljada do 10.000 tona meda, a u Evropsku uniju se u proseku izveze oko dve hiljade tona. Srbija je prva u svetu po broju košnica po glavi stanovnika jer prema podacima nadležnih udruženja pčelara, u našoj zemlji ima 1,1 milion registrovanih i oko 100 hiljada neregistrovanih košnica.

REGISTRACIJA POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA OD 1.MARTA DO 30.APRILA

Jan 16, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

Posle dve godine bez obaveze obnove registracije u Registru
poljoprivrednih gazdinstava, ove godine ona se ponovo mora izvršiti u periodu od 1. marta do 30. aprila 2019. godine, poručuju iz Uprave za agrarna plaćanja. Obnova registracije se sprovodi dostvljanjem propisanih obrazaca sa podacima o gazdinstvu i biljnoj i stočarskoj proizvodnji nadležnim područnim jedinicima Uprave za trezor prema mestu prebivališta nosioca poljoprivrednog gazdinstva. Pre dve godine obnovu regisracije sproveli su vlasnici 678 gazdinstva u Ključu ,  s
obzirom da je u međuvremenu bilo više od 40 vlasnika domaćinstava čiji su posedi upisani u Registar,  broj registrovanih gazdinstava u opštini Kladovo  mogao bi biti veći  od 700.

PROTIVGRADNIM STRELCIMA JEDNOKRATNO ISPLAĆENO PO 10.000 DINARA

Jan 16, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

Odlukom članova Privremenog organa opštine Kladovo  strelcima koji su
u 2018. godini  bili angažovani na aktivnim protivgradnim stanicama jednokratno je isplaćeno  po 10.000 dinara .Oni su uspešno  od leda čuvali letinu na 26.940 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta u Ključu. Tokom sezone odbrane od grada bilo je aktivno 7 od ukupno 12 protivgradnih stanica, lansirne rampe u Kladovu, Rtkovu i Kupuzištu bile su van funkcije zbog nedostatka strelaca, a u  Kilomi i Reci zbog lošeg stanja objekata.

NA POČETKU GODINE DOBRA HIDROLOGIJA VIŠE STRUJE

Jan 16, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

Zahvaljujući maksimalnoj pogonskoj spremnosti pet  hidroagregata, od
početka godine hidroelektrana “Đerdap 1” proizvela je za 12 odsto više
struje od plana, jer je elektroenergetskom sistemu Srbije umesto planiranih 159 isporučila 178 miliona kilovat časova električne energije. Pri trenutnom dotoku od 3600 kubika vode u sekundi hidrocentrala kod Kladova dnevno proizvodi 11 miliona kilovat-sati struje. Plan za januar je 329 miliona kilovat-časova električne energije.

NOVA ZGRADA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD U KLADOVU

Jan 16, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

Ministarstvo  za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
planira da ove godine uloži 11 miliona dinara  u  izgradnju nove zgrade u kojoj će biti smešten Centar za socijalni rad
u Kladovu. Kancelarije te ustanove su  u drvenoj baraci sagrađenenoj pre više od pola veka,  uslovi za rad su  na granici minimuma,  tako da je došlo vreme za izgradnju novog funkcionalnijeg objekta. Osim toga kroz programe prekvalifikacije  resorno ministarstvo planira da smanji i broj nezaposlenih lica koja se nalaze na evidenciji Ispostave Nacionalne službe-kazao je ministar Zoran Đorđević prilikom nedavnog boravka u Kladovu.

VIŠE NOVCA ZA PODSTICAJE U POLJOPRIVREDI

Jan 16, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

Iz opštinske kase za poljoprivredu u ovoj godini je izdvojeno 19
miliona dinara ili 3,4 milona više nego u prethodnoj godini.
Podsticaje za unapređenje poljoprivredne proizvodnje iz budžeta opštine Kladovo dobilo je 130 vlasnika registrovanih poljoprivrednih gazdinastava. Subvencije su odobrene  stočarima, ratarima, pčelarima, voćarima i vinogradarima, ali i onima koji su konkurisali za novac za
kopanje bunara. U 2018. godini od 15,6 miliona koliko je iz budžeta
opštine Kladovo  izdvojeno u agrarni Fond na ime subvencija za
stočarstvo ratarstvo i voćarstvo je opredeljeno 13,8 miliona dinara po metodologiji koju je regulosao   Pravilnik, dok je 1,2 miliona dinara planirano za  kopanje bunara.

U SUBOTU 19.BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE ZA ČASNI KRST

Jan 16, 2019 by     Nema komentara    Kategorija: Aktuelno

Centralna svečanost obeležavanja Bogojavljenja i tradicionalno 19.
plivanje za Časni krst održaće se na Dunavu u Kladovu u  subotu 19. januara na. Start trke predviđen je za 12 časova kada će odvažni  plivači sa palube broda “Đerdap” da skoče u Dunav. Prošle godine prva je do Časnog krsta stigala Kladovljanka Svetlana Vuković. Ona je bila najbrža u  svom 15 nastupu u konkurenciji 17 plivača koliko se nadmetalo na stazi dugoj 33 metra. Prijave učesnika su u Kladovskoj crkvi, a pokrovitelj Bogojavljenske trke je opština Kladovo.